Efectele industrializării agriculturii se văd tot mai pregnant. Cel mai bun exemplu este legat de scandalurile ultimelor zile. Precum carnea de curcan cu posibile urme de antibiotic. Primele date arată că această carne, ajunsă în Germania, ar proveni din România, cu toate că autorităţile au infirmat orice problemă, cel puţin după controalele efectuate la ferme de curcani din judeţul Braşov.Ultima săptămână a fost dominată, în schimb, de scandalul laptelui cu aflatoxină, depistat în câteva ferme şi fabrici din România.
Să fie însă ţara noastră „paria” agricolă a Europei? Nici pomeneală! Iată un alt scandal, de data asta legat de fructe, legume şi zarzavaturi, toate produse în diverse ţări din Europa. Un avertisment difuzat de Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară se referă la concentraţia mare de pesticide din salata verde, căpşuni sau piersici. Mărfuri care se găsesc în pieţele de pe tot continentul. Astfel, concentraţia de pesticide este între 5,3% la ovăz şi 1,8 % la piersici.
Agricultura tradiţională, în creştere
Aşa cum se exprimă profesorul doctor Ioan Rotaru, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cetăţenii Europei, dar şi statele îşi pun azi tot mai clar problema anomaliilor în ceea ce înseamnă agricultura de tip industrial. „Există azi semne bune. Se acordă importanţă tot mai mare cercetării ştiinţifice, pe plan european, dar şi produselor regionale, tradiţionale, ca o contracarare a industriei agricole”, spune prorectorul de la USAMV Cluj. Acelaşi specialist spune că, în viitor, se va pune accent mai mare pe echilibrul între agricultură şi mediu, „după ce ne-am otrăvit apele şi solurile”. Când va fi însă mâncarea noastră eliberată de chimicale? Specialistul nu e prea optimist, referindu-se la viitorul apropiat.
„Ploaie” de controale în toată ţara
Unii se pot întreba tot