Remus Borza, administratorul judiciar al UCM Reşiţa, a pus la cale un plan de reorganizare a activităţii, careprevede şi relocarea tuturor spaţiilor de producţie pe platforma Câlnicel.
Capacităţile de producţie ale UCM Reşiţa la ora actuală se întind pe 130 de hectare, mult prea mult pentru contractele pe care le are, crede administratorul delegat, Remus Borza. Pierderile foarte mari ale companiei l-au determinat pe Borza să pună la cale un plan de reorganizare a societăţii. În anul 2010 UCM Reşiţa a avut pierderi de 376 milioane de lei, iar în 2011 de 324 de milioane de lei. Pentru prima dată în istorie în 2012 nu a mai avut pierderi ci un profit de 3 milioane de lei. Dar mult prea puţin pentru cât de îndatorată este UCM Reşiţa. Aşa că Borza încearcă să oprească orice pierde inutilă.
Planul de reorganizare în 4 puncte
1. Relocarea capacităţii de producţie
2. Retehnologizarea capacităţilor de producţie energofage
3. Comasarea capacităţilor de producţie
4. Diminuarea rebuturilor prin retehnologizare
Borza crede că la actuala capacitate de producţie a uzinei, 130 de hectare este mult prea mult. El a cerut conducerii să analizeze eventualitatea relocării tuturor capacităţilor de producţie pe platforma Câlnicel. Cele aproximativ 100 de hectare eliberate ar urma să fie închiriate sau concesionate spre alte activităţi extrerne, iar UCMR în loc să piardă bani prin plata impozitului pe teren, ar câştiga bani din chirii şi concesionări.
Punctul al doilea este mai greu de realizat, deoarece pentru retehnologizare este nevoie de bani, iar tocmai aceştia îi lipsesc UCM Reşiţa. O soluţie ar fi ca acţionarul majoritar să vină cu o capitalizare a companiei, printr-o formă legală, însă se pare că aşa ceva nu se doreşte. Potrivit lui Borza omul de afaceri Bogdan Buzăianu de la Energy Holding ar fi acţionarul majoritar, pri