Anunţată ca o mare realizare, demararea a două proiecte A.N.L. noi la Timişoara lasă loc pentru destule semne de întrebare din cauza modalităţii de finanţare. Din lipsă de fonduri, se vrea demararea construcţiei de locuinţe A.N.L. prin credit ipotecar. Problema e că preţurile anunţate nu sunt mici şi această variantă aleasă de Municipalitate exclude caracterul social asumat până acum de construcţiile A.N.L.
Două proiecte după ani de blocaj
Din cauza austerităţii bugetelor, aproape toate proiectele A.N.L. nedemarate din 2008 au rămas la stadiul de intenţie. Aspect valabil şi în cazul Timişoarei. Potrivit Municipalităţii, perioada de îngheţare în ceea ce priveşte construcţiile A.N.L. ar putea fi întreruptă prin demararea a două proiecte în urma cărora ar urma să se realizeze 500 de apartamente, în blocuri cu opt etaje, pe strada Grigore Alexandrescu, şi aproximativ 100 de case, în zona Fratelia. „Vom avea două proiecte: unul de realizare a 500 de apartamente în blocuri P+8 în zona Grigore Alexandrescu şi un al doilea proiect care vizează construcţia de case, construirea a 80 până la 100 de case în zona străzilor Cercului – Dimineţii, în zona Fratelia, în vecinătatea unei foste unităţi militare”, declară primarul Nicolae Robu. Conducerea Primăriei a anunţat demararea acestor proiecte în urma unei întâlniri avute la începutul săptămânii cu o delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, care susţine că în următoarele luni ar putea fi întreprinse primele demersuri pentru începerea construcţiei.
“Construcţia va fi finanţată chiar de către cei care vor contracta locuinţe prin credit ipotecar. Construcţia se va face pe terenurile preluate de la M.Ap.N.”,declară Martin Staia, directorul Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Timişoara.
O problemă este cauzată de faptul că preţurile anunţate de Primărie nu sunt mici, fiind com