* marţi a fost vizionat, în premieră la Brăila, filmul "Poziţia copilului", în prezenţa regizorului Călin Peter Netzer * pelicula a fost premiată la Festivalul de film de la Berlin cu "Ursul de aur"
"Poziţia copilului", un film emoţionant, care vorbeşte despre probleme universale şi zugrăveşte o Românie aşa cum e, cu bune şi cu rele, a fost primit cu minute de aplauze, marţi, la Brăila, la premiera de la Cinema City de la Promenada Mall. Spectatorii, tineri şi maturi, au fost impresionaţi de film şi curioşi să discute cu regizorul Călin Peter Netzer. L-au întrebat în primul rând de ce a ales un început frust şi un sfârşit care nu oferă spectatorului nici răspunsul la întrebările din timpul filmului şi nicio soluţie de ieşire din impas pentru personaj, dar şi care a fost sursa de inspiraţie a scenariului. Regizorul a dezvăluit faptul că totul are la bază întâmplări reale, că pentru accidentul din film s-a documentat în arhivele Televiziunii Române şi că relaţia patologică dintre mamă şi fiu a avut ca model relaţiile disfuncţionale ale apropiaţilor sau chiar ale sale. "Filmul propune mai multe teme, între care şi corupţia, dar nu aceasta este ţinta filmului. Corupţie există în toate ţările, oriunde se poate întâmpla ceea ce s-a văzut în film, dar pe mine m-a interesat în primul rând relaţia mamă-copil. Acesta consider eu că este subiectul, deşi filmul poate avea mai multe niveluri de citire. Scena dintre mamă şi martorul accidentului vorbeşte, de exemplu, despre umilinţă şi putere, dar fiecare poate interpreta ceea ce vede prin grila sa. Referitor la limbajul vulgar, eu consider că nu este gratuit, că în situaţii de natura celor din film asemenea izbucniri sunt fireşti", a explicat regizorul Călin Peter Netzer.
"Poziţia copilului", cu Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, este un film care te face să încerci mai multe stări: milă, revoltă,