Eurodeputaţii USL au cerut în plenul Parlamentului European un calendar de încheiere a monitorizării României prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Totuşi, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean a semnat, luni, concluziile MCV în Consilul Afaceri Generale al UE.
Eurodeputaţii USL au cerut, miercuri seară, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, un calendar de încheiere a monitorizării României şi Bulgariei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar reprezentantul Comisiei Europene a spus că aceasta va continua ca şi până acum. Gestul europarlamentarilor vine după ce, luni, Consiliul Afaceri Generale (CAG) a adoptat concluziile privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar minstrul român de Externe Titus Corlăţean a semnat documentul.
Eurodeputaţii USL Corina Creţu şi Ioan Mircea Paşcu (PSD), Norica Nicolai şi Cristian Buşoi (PNL) au cerut în intervenţiile lor ca din partea Comisiei Europene (CE) să fie prezentat un calendar cu termen clar de încetare a monitorizării MCV, informează Mediafax.
„MCV este o excepţie de la regulile de funcţionare ale UE, criteriile după care sunt judecate România şi Bulgaria sunt tot mai relative“, a afirmat Corina Creţu, care a cerut pe lângă un calendar privind încetarea MCV şi ca din partea Comisiei Europene să fie mai multă transparenţă şi o consultare mai bună a părţii române cu privire la concluziile din rapoarte.
Stefan Fule a cerut o rezolvare a recomandărilor făcute în raportul MCV
După ce a ascultat discursurile eurodeputaţilor români, comisarul European pentru Extindere, cehul Stefan Fule, a subliniat că nu a auzit pe nimeni cerând un calendar de rezolvare a recomandărilor făcute în raportul MCV. „A fost într-adevăr o dezbatere extrem de interesantă. Am auzit foarte mulţi dintre dumneavoastră referindu-se la calendarul de eliminare a