Coaliţia de guvernământ din Germania intenţionează să dea prin lege investitorilor un control mai mare asupra plăţilor executivilor, aceasta fiind cea mai recentă iniţiativă luată de politicienii europeni ca răspuns la nemulţumirea populaţiei în privinţa bonusurilor pe care le consideră prea generoase primite de directorii de companii, scrie The Wall Street Journal.
Măsura vine după ce elveţienii au votat printr-un referendum organizat duminică pentru limitarea salariilor şi bonusurilor acordate şefilor de companii şi după ce liderii UE au convenit ca bonusurile bancherilor să fie limitate la maxim dublul salariului fix, dacă aceasta este acceptată de acţionari.
Iniţiativa politicienilor germani ar reprezenta extinderea controlului salarial în Europa deoarece în Germania îşi au sediul central unele dintre cele mai mari companii de pe continent, precum producătorul auto Volkswagen, cel mai mare din Europa, gigantul industrial Siemens şi Deutsche Bank, cea mai mare bancă europeană. „Vom încerca să impunem transparenţă şi să reglementăm sistemul de acordare a bonusurilor şi compensaţiilor pentru ca acestea să nu ajungă la sume exorbitante“, a declarat Michael Grosse-Broemer, politician în cadrul coaliţiei de centru-dreapta conduse de cancelarul Angela Merkel. El a adăugat că remuneraţia executivilor ar trebui să fie limitată pentru a fi „acceptată de societate“.
Cu toate că economia germană, motorul de creştere al Europei, a avut o evoluţie pozitivă chiar şi în timpul crizei datoriilor care a afectat majoritatea ţărilor din UE, lărgirea decalajului dintre bogaţi şi săraci ridică probleme în privinţa echităţii sociale. Compensaţiile primite de bancheri şi de şefii companiilor au ajuns un simbol al avariţiei corporaţiilor, iar acest lucru a dus la solicitarea unor controale mai stricte.
Comparativ cu SUA, unde un CEO poate câştiga 50