Fixarea orei de mers în pat şi ora de trezire, limitarea siestei de pe timpul zilei la 45 de minute, evitarea ingestiei de alcool în exces, respectiv a dulciurilor şi a mâncării condimentate cu 4 ore înainte de culcare, subliniază specialiştii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Somnului, care va fi celebrată şi la Cluj-Napoca, mâine, 15 martie.
Ziua Internaţională a Somnului a fost sărbătorită la nivel internaţional prima dată în 2008, iar ediţia din 2013 are sloganul "Cine doarme bine îmbătrâneşte sănătos" şi încearcă să atragă atenţia cu privire la tulburările de somn, în special la adulţii în vârstă.
"Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, însă, pe plan mondial, mai puțin de o treime din cei care suferă de astfel de probleme caută ajutor specializat. Și aceasta se întâmplă în condiţiile în care noi toţi ne petrecem o treime din viaţă dormind", arată reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie (SRP) - Secţiunea de Somnologie, respectiv ai Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello" - Laboratorul de Somnologie.
"Afecţiunile tratabile şi diagnosticabile în laboratoarele de somnologie sunt în principal cele legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate - hipoventilaţie, boala picioarelor nelinistite, narcolepsia sau catalepsia etc. Tratamentul principal, metoda de aur terapeutică, este o „atelă pneumatică", un aparat care se cheamă CPAP, care ţine deschisă calea respiratorie şi nu mai permite producerea pauzelor în respiraţie. Din nefericire acest tip de terapie, extrem de eficace, nu este compensată de Casa de Asigurări şi acest lucru determină renunțarea la tratament din motive financiare în cazul a 57% din pacienţi", mai arată reprezentanţii celor două instituţii.
"Formele de sindrom de apnee în somn pot fi uşoare, moderate şi severe. Dacă pentru formele