Compania de stat a schimbat cinci conduceri executive şi două consilii de supraveghere în ultimii doi ani
După ce a criticat dur de pe bancile Opoziţiei practica PDL de a propuneîn fruntea Transelectrica tot felul de consilieri sau persoane fără legătură cu energia, coaliţia de guvernare face fix acelaşi lucru. După Gheorghe Seculici – fost vicepremier şi socrul lui Gheorghe Falcă de la Arad, Adrian Vevera – fost consilier pe probleme de securitate al lui Emil Boc şi Silviu Mănăstire – consilier personal pentru fostul ministru al Economiei Lucian Bode şi absolvent de liceu teologic, lista de “experţi” este îmbogăţită rapid. Şi asta în ciuda faptului că România şi-a asumat la nivel european să asigure independenţa transportatorilor de electricitate şi gaze.
Astăzi se află pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) componenţa unui nou Consiliu de Supraveghere, după ce un alt consiliu provizoriu fusese numit acum câteva luni, când la conducerea Ministerului Economiei se afla Daniel Chiţoiu, actual ministru de Finanţe. Mai mult, transportatorul naţional de electricitate trebuie să-şi aleagă manageri privaţi conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă, iar Guvernul a tot promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) reformarea societăţilor de stat pentru a elimina influenţa politică.
Lista lui Niţă
Propunerile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) au fost publicate pe site-ul Transelectrica. Aceştia sunt: Eduard Bachide, Gabriel Andronache, Andrei Petrişor Maioreanu, Marin Petre şi Radu Puchiu. Dacă n-aţi auzit de ei, staţi liniştiţi, căci nu sunteţi singurii. Aceştia sunt în principal consilieri şi n-au aproape nici o legătură cu energia.
Bachide este director de cabinet în Ministerul Apărării Naţionale din decembrie 2012, iar în perioada august-decembrie a anului trecut a