Scris de Călin Corpaş - Negociatorul-şef al Aderării la UE spune că anii rataţi de România în interiorul Uniunii vor apăsa viitorul ţării.
Prof. univ. dr. Vasile Puscas a fost prezent, miercuri, la Universitatea din Oradea, la invitaţia Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării. Profesorul clujean şi-a prezentat cartea „Spiritul european, azi”, participând şi la o conferinţă cu cadrele didactice şi studenţii orădeni. Cu această ocazie, fostul ministru ne-a oferit un interviu.
JB: Sunteţi mulţumit de felul în care aţi negociat Aderarea României la Uniunea Europeană? La acea vreme au fost discuţii vizavi de cotele ce reveneau României, în special în agricultură.
Vasile Puscas: Da, sunt mulţumit. Suntem în anul al şaptelea de la Aderare şi este un deceniu de la finalizarea negocierilor. Din păcate, trebuie să constatăm că toate cotele pe care le-am negociat, apropo de agricultură, n-au fost umplute de producătorii din Romania. Nu este vina lor, ci a felului în care a fost condusă politica agricolă şi este condusă, în continuare.
În ceea ce priveşte finanţările, îmi amintesc câte critici erau în anul 2004 că nu vor fi suficienţi bani. Iar acum constatăm, după ce se încheie un cadru financiar, că avem o absorbţie absolut deplorabilă şi, deci, nu am fost capabili să facem măcar o politică de dezvoltare prin care să atragem aceste fonduri.
Dacă ne referim la politica industrială, uitaţi-vă în Tratat să vedeţi câte din domeniile industriale erau considerate cu şanse competitive şi ce s-a întâmplat cu ele. Lucrul acesta se datorează faptului că România şi mai ales liderii politici de la noi au confundat Aderarea cu integrarea. Aderarea este un lucru, iar integrarea este o muncă foarte grea. Or, toţi liderii politici şi într-o măsură oarecare chiar şi populaţia, au aşteptat doar beneficii, fără un e