La două dintre cele şapte unităţi la care inspectorii sanitar-veterinari au descoperit lapte infestat cu aflatoxină, cele mai recente analize au arătat că, după schimbarea furajelor cu unele "curate", conţinutul de aflatoxină a ajuns la zero, iar laptele va putea merge către consum, a anunţat joi preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Numărul total de unităţi la care s-a descoperit lapte infestat cu toxina cancerigenă a fost de şapte, dintre care trei ferme, două unităţi de procesare şi două unităţi de colectare, ale căror nume nu au fost precizate.
Laptele de la unităţile de procesare, care era depozitat în tancuri, va fi distrus, a anunţat Mănăstireanu.
El a mai anunţat joi că, la mijlocul săptămânii viitoare, vor fi finalizate analizele pentru toate cele 1.062 de probe de lapte prelevate, în prezent fiind finalizate 82% dintre teste. În total, 88 de tone de lapte contaminat cu aflatoxină au fost confiscate şi urmează să fie distruse.
Sursa contaminării laptelui a fost reprezentată de furajele depozitate în condiţii improprii în timpul iernii.
"Laptele din comerţ este bun de consum. În magazinele acreditate sanitar-veterinar nu a ajuns lapte contaminat", a dat asigurări preşedintele interimar al Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Un inspector de la DSV Ilfov, cercetat în cazul perelor cu pesticide provenind din Turcia
Pe de altă parte, oficialul ANSVSA a precizat că un inspector de la Direcţia Sanitară Veterinară Ilfov este cercetat în cazul unui transport de circa 360 de kilograme de pere având limita pesticidelor depăşită şi provenind din Turcia şi care au ajuns la vânzare.
Mănăstireanu a declarat joi că inspectorul DSV Ilfov, al cărui nume a precizat că nu poate fi dezvăluit, se află în "concediu medical prelungit" şi că legea funcţionarilor publici nu permite c