Paladiul a fost metalul pretios "vedeta" a inceputului de an, pretul sau marcand o crestere de circa 9% de la inceputul lui 2013 si pana in prezent (14 martie, ora 12.00). Platina, la randul sau, a inregistrat, in aceeasi perioada de timp, o crestere de circa 3%, in timp ce preturile aurului si argintului au scazut cu aproximativ 5% si, respectiv, 4,5%.
Aflat pe un trend ascendent, paladiul a ajuns saptamana trecuta la un nivel de pret neatins din septembrie 2011.
"Cererea de paladiu este in crestere in domeniul catalizatorilor auto; de altfel, peste 60% din cererea mondiala de paladiu provine din acest sector de profil, pe locul urmator aflandu-se electronicele”, a declarat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
„Cererea totala de paladiu va ramane, cel mai probabil, neacoperita in acest an de productia de profil. Rusia este cel mai mare producator de paladiu, dar se pare ca rezervele sale sunt in scadere, iar productia din Africa de Sud- al doilea mare producator din domeniu- a cunoscut in ultimele luni intreruperi cauzate de conflicte de munca. Acest context general si raport cerere-oferta au sustinut cresterea pretului paladiului", a adaugat acesta.
Productia de platina are probleme, la randul sau, ca urmare a reducerii livrarilor din Africa de Sud, cel mai mare producator de platina din lume. O mare parte a cererii de platina provine din industria catalizatorilor auto si din productia de bijuterii.
"Sectoare industriale importante pentru cererea de paladiu si, respectiv, platina, vor cunoaste cresteri odata cu redresarea economica asteptata sa aiba loc mai ales incepand cu anul 2014, asa incat, daca productia acestor metale pretioase va inregistra dificultati in continuare, este de as