Cele mai recente analize ale particulei descoperite la CERN vara trecuta, prezentate joi in Italia, "indica puternic" ca este vorba de un boson al lui Higgs, a anuntat joi institutul de la Geneva, intr-un comunicat citat de AFP.
De la spectaculosul anunt din iulie anul trecut, fizicienii au analizat de doua ori si jumatate mai multe date decat cele disponibile la acel moment. Ultimele rezultate au fost prezentate joi in La Thuile, in Alpii italieni, in cadrul Conferintei Moriond, prima conferinta majora de fizica a anului.
"Rezultatele preliminare asupra ansamblului datelor din 2012 sunt magnifice si pentru mine este clar ca avem de-a face cu un boson al lui Higgs, chiar daca suntem departe de a sti despre ce fel de boson al lui Higgs este vorba", a declarat Joe Incandela, purtator de cuvant al CMS, citat in comunicat.
CMS si ATLAS sunt cele detectoare ale marelui accelerator de particule LHC de la Geneva.
Identificarea formala a particulei descoperite anul trecut ca fiind un boson al lui Higgs presupune trecerea printr-o analiza detaliata a proprietatilor cuantice si a modului in care interactioneaza cu celelalte particule.
Astfel, in Modelul Standard care defineste structura fundamentala a materiei, bosonul lui Higgs ar trebui sa aiba un spin nul iar paritatea sa, respectiv modul in care se comporta imaginea sa oglinda, ar trebui sa fie pozitiva.
CMS si ATLAS au comparat mai multe ipoteze privind posibilele combinatii spin-paritate ale noii particule. "Toate elementele disponibile merg in sensul unui spin nul si o paritate pozitiva", a subliniat Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN).
"Daca adaugam la aceasta interactiunile masurate intre aceasta noua particula si alte particule, avem o indicatie puternica potrivit careia este vorba de un boson al lui Higgs", se arata in ac