De la amputarea gresita a unui picior si pana la incurcarea bebelusului la iesirea din maternitate, tratamentele medicale efectuate in spital demonstreaza ca nu sunt intotdeauna reusite.
Chiar daca greselile sunt relativ rare, exista anumite situatii care pot fi catalogate drept adevarate cosmaruri pentru pacienti.
Desi pare mai degraba o scena de film horror, trezirea in timpul operatiei este posibila si in realitate.
The Guardian noteaza ca acest lucru i s-a intamplat lui Sarah Newton, o pacienta care s-a trezit in timpul unei interventii chirurgicale si a realizat ca nu poate reactiona in niciun fel.
"Am incercat sa tip, am incercat cu disperare sa imi misc degetele de la picioare, dar nu am putut misca nimic", a spus femeia.
Din fericire, ceea ce i s-a intamplat pacientei, cunoscut ca si constientizare accidentala, este un fenomen rar. Royal College of Anaesthetists confirma, intr-un studiu, ca o astfel de situatie se intalneste la 15.000 de operatii sub anestezie generala si este, de obicei, scurta si nedureroasa.
Dar ce ne facem in situatia altor greseli majore ale medicului nostru? Interventia chirurgicala in urma careia se amputeaza un membru gresit este de cele mai multe ori cauzata de o eroare administrativa. O certifica si cazul chirurgului Roberto Sanchez, care a aflat de la o asistenta medicala, la finele operatiei, ca tocmai amputase piciorul sanatos al pacientului sau.
Cu doar cateva cazuri de acest gen pe an, organizatiile de sanatate considera ca nu exista motiv de ingrijorare, fiind vorba de situatii rarisime.
In afara de incurcarea membrelor, exista medici care incurca chiar pacientii.
Se intampla in cazul celor cu nume identice sau proceduri similare, asa cum a patit-o, recent, un barbat din Cambridgeshire, Anglia, de la care s-a luat cristal