Experienţa mandatelor trecute îl face pe Ioan Oltean să se claseze pe primul loc la luări de cuvânt în plenul Parlamentului. Din 19 decembrie şi până în 11 martie deputatul democrat-liberal a avut 39 de luări de cuvânt. Sunt şi parlamentari mai tăcuţi, care au vorbit în faţa colegilor o singură dată, atunci când au depus jurământul.
Fiind cel mai în vârstă dintre parlamentarii bistriţeni şi cu mai multă experienţă politică lui Ioan Oltean pare să îi fie mai uşor să ia cuvântul în faţa colegilor din Camera Deputaţilor. Acesta a avut din 19 decembrie şi până în 11 martie nu mai puţin de 5 declaraţii politice în care a vorbit despre spaţiul Schengen, revizuirea Constituţiei ori fondurile europene care sunt extrem de importante pentru România. Oltean a adresat în această perioadă şi două întrebări, una despre situaţia DJ 172 D care leagă Ilva Mică de Lunca Ilvei şi o altă întrebare despre evoluţia schimburilor comerciale extrene. Deputatul PDL a avut şi o moţiune, numită “Guvernul Ponta fabrică de şomeri”, dar care a fost respinsă.
Dintre ceilalţi deputaţi bistriţeni, toţi aflaţi la primul mandat, Daniel Suciu (PSD) şi Stelian Dolha (PNL) sunt singurii care au mai vorbit în faţa colegilor după ce au depus jurământul.
Daniel Suciu a făcut o declaraţie politică legată de legea malpaxisului iar Stelian Dolha a vorbit despre apropierea termenului de liberalizare a pieţei funciare.
Doina Pană, deputat din partea PSD şi ministru delgat pentru Dialog Social nu a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor decât o singură dată, atunci când a depus jurământul.
Mircea Grosaru, deputat de Bistriţa-Năsăud ales la nivel naţional şi reprezentant al Asociaţiei Italienilor din România este la fel de tăcut ca şi Doina Pană. Nici acesta nu a vorbit la microfon decât atunci când a depus jurământul de credinţă.
În ceea ce îi priveşte pe senatori, dintre c