Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au dus la creşterea debitelor râurilor afectând 13 localităţi din judeţele Bihor, Hunedoara şi Arad.
Staţiile hidrometrice din bazin au înregistrat precipitaţii record pentru această perioadă şi anume 87,9 l/mp la Moneasa (județul Arad), 30,6 l/mp la Vaţa de Jos (județul Hunedoara), 58,5 l/mp la staţia hidrometrică Pietroasa de pe Crişul Pietros (județul Bihor), 56,1 l/mp la staţia hidrometrică Pocola (județul Bihor), şi 73 l/mp la staţia hidrometrică Leşu.
Cu excepţia văii Topa, pe toate celelalte cursuri de apă s-a atins doar prima fază de apărare. În perioada 9 - 13 martie, ABA Crişuri a întocmit şi a transmis avertizări şi prognoze hidrologice atât autorităţilor locale cât şi omologilor din Ungaria. De asemenea, echipe de la formaţiile de lucru au fost prezente pe teren pentru monitorizarea debitelor şi pentru transmiterea datelor. Întrucât au fost depăşite doar cotele de atenţie nu au fost necesare acţiuni de apărare care să vizeze desfăşurare de forţe şi echipamente.
În judeţul Bihor, au fost afectate localităţile Dobreşti, Corniseşti, Topa de Sus, Hidişel, Pomezeu, Hidiş, Pădurea Neagră, Bunteşti şi Mărţihaz, în timp ce în judeţul Hunedoara au fost afectate localităţile Birtin şi Criş, iar în judeţul Arad, localitatea Şiad. În urma revărsărilor au fost afectate 20 de anexe gospodăreşti, 793 ha teren arabil, 92 ha păşuni, 7 fântâni, 5 poduri şi podeţe, precum şi 9 drumuri comunale şi judeţene.
„Din păcate apele au adus şi deşeuri lăsate necontrolat pe maluri. Acum, după retragerea apelor va trebui intervenit în forţă pentru a strânge mormanele de gunoaie. Populaţia trebuie să conştientizeze că deşeurile aruncate pe cursurile de apă nu doar poluează ci sunt un pericol la ape mari intrucât pot bloca scurgerea pe anumite tronsoane.” a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crisuri.
Deşi aflat