Xi Jinping deţine de-acum toate frâiele puterii în China pentru următorii zece ani, dar rămâne o enigmă, atât de mult se confundă personalitatea sa cu cariera unui aparatcik care a ştiut să urce cu abilitate şi prudenţă în ierarhia comunistă, relatează AFP.
Primul lider născut după fondarea regimului de către Mao Tse Tung, în 1949, el este fiul unui erou revoluţionar, fiind cunoscut din acest motiv şi ca unul dintre "prinţii roşii" ai nomenklaturii celei de a doua puteri mondiale.
Mai degrabă masiv, cu o faţă ca de păpuşă şi părul negru cu o cărare impecabilă, Xi Jinping îi succedă, la vârsta de 59 de ani, lui Hu Jintao ca preşedinte al celei mai populate ţări din lume (aproximativ 1,3 miliarde de locuitori). În noiembrie, Xi Jinping l-a înlocuit deja pe Hu Jintao ca numărul unu al ierarhiei Partidului Comunist Chinez (PCC), partid unic.
Apropiat de armată, el a preluat imediat conducerea puternicei Comisii Militare, organul prin care PCC controlează Armata Populară de Eliberare (APL).
Însă acumularea acestor titluri nu îi conferă tot atâtea puteri depline, ca predecesorului său. El va fi nevoit să conducă cu ajutorul membrilor de rang înalt din cadrul PCC, unde, ca regulă, s-a impus consensul.
În cele patru luni de tranziţie, Xi Jinping şi-a consolidat poziţia, dovedind, potrivit expertului în probleme chineze Jean-Pierre Cabestan, un "nou stil, dar nimic substanţial".
La fel ca Hu Jinato, el a avertizat că fenomenul corupţiei endemice din interiorul PCC riscă să "ucidă Partidul" şi, deci, regimul. Dar îi rămâne să îşi demonstreze voinţa declarată de a îndepărta nu doar "muştele", cadrele locale corupte, ci şi şi "tigerii", oficiali de rang înalt, şi de a întreprinde reforme aşteptate de majoritatea chinezilor.
Secretul care îl înconjoară pe Xi Jinping a fost spart în iunie de către agenţia Bloomberg, care a dezvăluit