Când vom şti adevărul despre fructele şi legumele care se vând la tarabă, în piaţă, cu ce substanţe au fost tratate, cât de sigure sunt pentru sănătatea noastră sau, mai, degrabă cât de nocive? Nici măcar produsele pe care le considerăm ecologice, de la ţărani, nu mai prezintă siguranţă. Până şi „precupeţele“ au ajuns să cumpere pătrunjelul din angro, pe care apoi îl vând la legătură. Cumpărătorii nu sunt avertizaţi dacă legumele pe care le iau din pieţele Craiovei sunt tratate cu pesticide şi în ce cantităţi, dacă sunt iradiate sau tratate cu hormoni vegetali, pentru că norme legale în domeniu nu prea există.
„Noi, Administraţia Pieţelor, nu putem decât să-i penalizăm în privinţa preţurilor, adică atunci când afişează preţul, cifrele să fie de o anumită dimensiune, deoarece există un regulament în acest sens. Acum lucrăm să punem nişte plăcuţe să vedem care sunt producători, care sunt societăţi. Plăcuţele vor fi aplicate pe masa la care se vinde. Cei care vând în pieţe aduc un certificat de producător, emis de primării. Noi am mers în teren şi îi avertizăm pe primari să aibă mai mare atenţie la eliberarea acestor certificate. Am avut grijă ca mesele pentru producători să fie ocupate doar de producători. Când am avut dubii cu privire la un producător, am verificat la primării. În piaţă, nu putem să spunem că roşia aceea este din Turcia, Grecia sau este tratată. Noi am găsit dimineaţa, la control, persoane care cumpărau de la angro şi le-am dat afară din pieţe. Mai mult nu ne permite legea“, a precizat Cosmin Durle, director adjunct al SC Pieţe şi Târguri Craiova.
Cu controlul e mai greu
Comercianţii din pieţe pun un carton pe care trec după bunul lor plac „roşii româneşti“, „castraveţi de Teleorman“, dar nimeni nu ştie de unde provine marfa, prin câte „mâini“ a trecut, din ce soi face parte. Este de înţeles că o roşie tare, cu mijlocul lemno