Gheorghe Cojocaru: „Metoda probelor și greșelilor merită să fie urmată, cu condiția să nu se piardă din vedere viteza cu care se scurge timpul politic.”
Gheorghe Cojocaru: „După o lună de la denunțarea Acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană de către liderul PLDM, Vlad Filat, pare, totuși, oarecum straniu să se vorbească despre această coaliție a celor trei partide liberale și democratice la timpul trecut. Prea mari sunt, dacă se mai poate spune astfel și nu la trecut, speranțele legate de această forță politică, instalată în 2009 și reinstalată în 2010 după o lungă și crispată guvernare comunistă. Nu numai presa, dar și înșiși liderii și figurile marcante ale celor trei partide aflate astăzi încă la putere, dar, în același timp, pe baricade opuse, sunt cei care exploatează această sintagmă”.
Europa Liberă: Unii observatori spun că în condiţii de criză iese la suprafaţă subconştientul, adică pesimismul care a fost îngropat în cenuşă încă la constituirea Alianţei.
Gheorghe Cojocaru: „Nu știu ce le șoptește subconștientul unui sau altui lider din coaliția de guvernare în curs de auto-distrugere irevocabilă, dar se observă cu ochiul liber că nimeni dintre cei trei nu este predispus spre o depășire a neînțelegerilor și realizarea unui compromis rezonabil. Da, toți aceștia și-au însușit o retorică a responsabilității supreme pentru mersul european al societății, toți și-ar dori o resetare a alianței și păstrarea unei majorități parlamentare și, totodată, toți, fără excepție, avansează condiții ultimative care fac imposibilă identificarea unei noi formule de coabitare politică și de continuitate la guvernare”.
Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, vedem la televizor că toate trei partide şi-au desemnat echipele de negociatori, acestea au primit instrucțiunile de rigoare și au și demarat primele neg