Într-un articol extrem de interesant publicat pe www.zfcorporate.ro, unul dintre specialiștii Institututului pentru Studii și Proiectări Energetice (ISPE), directorul departamentului de strategii energetice și de mediu, Carmencita Constantin, vorbește despre dezechilibrul din sistemul energetic național, realitate în care termocentralele au cel mai mult de pierdut.
Jurnaliștii de la Ziarul Financiar (ZF) citează specialistul ISPE, concluzionând că „după trei ani în care s-au investit mai bine de 3 miliarde de euro pentru a ridica aproape 2.000 de MW în parcuri eoliene, România a ajuns să polueze mai mult decât înainte de instalarea celor 800 de «mori de vânt»”. De asemenea, expertul ISPE consideră că statul ar trebui să redirecționeze fondurile pentru investitorii în energia verde, către investiții în rețele de transport și în unități capabile să echilibreze sistemul energetic, rapid.
Mai multe emisii de CO2
În lipsa unor investiţii în unităţi mici şi rapide, echilibrarea sistemului cade pe umerii termocentralelor pe cărbuni, dar şi al hidrocentralelor, arată Ziarul Financiar. „Acest lucru înseamnă costuri mai mari şi emisii mai multe de CO2 pentru termocentrale. Mai mult, energia verde a dus la scăderea preţurilor pe bursa de electricitate, o veste proastă din nou pentru termocentralele care se confruntă cu costuri în creştere”, se relatează în publicație. Jurnaliștii ZF citează specialistul ISPE: „Noi nu avem unităţi cu pornire rapidă capabile să echilibreze sistemul în faţa caracterului variabil al producţiei de energie verde. Nici măcar centrala nouă construită de Petrom la Brazi nu poate face acest lucru destul de rapid. Acum termocentralele funcţionează când sus, când jos, în funcţie de cum bate vântul, iar acest lucru înseamnă costuri mai mari, dar şi o cantitate de emisii de CO2 mai mare. Practic, în ciuda tuturor investiţiilor