…clădirea care înlocuieşte cele două turnuri prăbuşite pe 11 septembrie 2001.
Au trecut mai bine de 11 ani de la atentatele teroriste de la New York. Oraşul se pregăteşte să inaugureze, în scurt timp, noul „One World Trade center”, clădirea care înlocuieşte cele două turnuri prăbuşite pe 11 septembrie 2001. Desigur, noua clădire şi întregul complex care-i va urma are un puternic mesaj simbolic: New Yorkul şi America nu se lasă îngenunchiate, nici măcar de o tragedie ca cea din 11 septembrie. Între timp, cel puţin arhitectonic, clădirea s-a îndepărtat de simbolism spre o aparenţă mai clasică şi o structură mai pragmatică, utilitară.
O schimbare care se reflectă şi în schimbarea de nume: iniţial, proiectul lansat încă în 2002 pentru refacerea turnurilor s-a numit „Turnul Libertăţii”. Concursul de arhitectură care a fost lansat tot atunci a fost câştigat de renumitul arhitect Daniel Libeskind, autorul, între altele, al Muzeului Holocaustului de la Berlin: o clădire fascinantă, care creează atmosfera nu prin exponate, ci prin design, prin arhitectură.
One World Trade Center, în aşteptarea vîrfului care-l va face cel mai înalt turn din emisfera de Vest. 11 martie 2013 x One World Trade Center, în aşteptarea vîrfului care-l va face cel mai înalt turn din emisfera de Vest. 11 martie 2013 Dar, revenind la proiectul lui Libeskind pentru „Turnul Libertăţii” – numele în sine l-a inspirat că creeze o clădire care trebuia să reamintească de Statuia Libertăţii din portul New York, amplasată în aşa fel încât să se alinieze statuii, dar, ignorând, s-au plâns finanţatorii proiectului, orice logică urbanistică sau criteriu comercial.
Proiectul a fost preluat de o altă firmă de arhitecţi, iar numele oficial al clădirii a fost schimbat în „One World Trade Center”. O decizie pragmatică a portului New York, administratorul noii clădiri. In