Piata de factoring a inregistrat anul trecut o crestere semnificativa, cu 12,8% fata de nivelul inregistrat in 2011, ajungand la un nivel record de aproape 3 miliarde de euro, conform datelor publicate de Asociatia Romana de Factoring (ARF).
Este pentru al treilea an consecutiv cand ARF realizeaza o monitorizare consolidata a acestei piete, pe baza datelelor aferente anului 2012, transmise de catre principalii jucatori din piata, respectiv membrii asociatiei: Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance IFN, RBS Bank (Romania), Raiffeisen Bank, Romfactor, UniCredit Tiriac Bank si Access Financial Services IFN, precum si de catre doua alte institutii financiare non-membre.
In structura, studiul releva o crestere substantiala, cu 16,14%, a operatiunilor de factoring intern si cu 23,5% a operatiunilor de factoring de import. In ceea ce priveste exportul, acest produs se mentine in 2012 la acelasi nivel cu anul precedent.
“Cresterile inregistrate an de an demonstreaza ca factoringul a devenit un produs din ce in ce mai cunoscut si mai accesibil companiilor din domenii de activitate diversificate, fiind produsul asimilat creditarii cu cea mai buna crestere. Atat bancile cat si IFN-urile au depus eforturi in sensul educarii si adaptarii pietei la produse care la prima vedere pareau sofisticate, dar care, iata, isi dovedesc in timp valoarea adaugata,flexibilitatea si eficienta”, a declarat Bogdan Rosu, presedintele ARF.
“Nu trebuie sa uitam ca factoringul presupune, pe langa o finantare imediata, si servicii asociate de gestiune a creantelor si, dupa caz, preluarea riscului de neplata a debitorilor cedati. Un bun exemplu care reliefeaza acest efort al institutiilor care formeaza piata este cresterea cu 10%, inregistrata la nivelul personalului