Păsatul momârlănesc este brand al Văii Jiului, alături de alte câteva produse tradiţionale. Păsatul, acea mâncare făcută din porumb măcinat mare şi brânză de oaie, fiert la foc de lemne, a fost omologat, la fel ca şi cârnatul afumat de Straja.
Nu mai puţin de 19 produse tradiţionale omologate are acum Valea Jiului, iar în judeţul Hunedoara sunt deja aproape 30 de astfel de produse atestate. Ultimele două incluse pe lista produselor omologate de Minsiterul Agriculturii sunt păsatul momârlănesc şi cârnatul afumat de oaie Straja – Lupeni. De demersurile legale, destul de costisitoare, s-a ocupat omul de afaceri Emil Părău, un păstrător al tradiţiilor, care a mai înregistrat şi alte produse tradiţionale, făcute după reţetele păstrate din moşi – strămoşi, împreună cu dr. Gheorghe Cristea, şeful DSVSA valea Jiului. Asta după ce primul demers nu a avut sorţi de izbândă, mai fiind nevoie de ceva clarificări „În urma retrimiterii documentaţiei la Ministerul Agriculturii, completată conform cerinţelor, am reuşit să omologăm păsatul momârlănesc şi cârnatul afumat din carne de oaie Straja – Lupeni, ajungând astfel, în Valea Jiului, la un număr de 19 produse tradiţionale”,a declarat dr. Cristea. Deşi pare simplu de preparat, păsatul necesită o tehnică specială. Şi numai bărbaţii se ocupă, la momârlani, de pregătirea bucatelor tradiţionale. Femeile doar pregătesc cele necesare, iar apoi se retrag şi lasă totul în seama capului familiei. Dorel Călina, supranumit şi „primarul momârlanilor găteşte păsat la fiecare serbare tradiţională: „Se pune apa la fiert. Când este apa fiartă foarte – foarte bine se introduce păsatul. Păsatul este compus din boabele de porumb, sparte în trei. Se cerne şi, ce rămâne din boaba mai groasă un pic se elimină, se aruncă, şi boabele sparte se introduc în apa fiartă. Trei ore trebuie să fiarbă şi, în aceste trei ore vine introdus în el ulei şi brânz