O nouă lege europeană va interzice intrarea pe piaţa comunitară a lemnului tăiat ilegal. Aceasta este una dintre măsurile luate de Comisia Europeană pentru a combate defrişările ilegale şi încălzirea climatică.
Noi reglementări europene legate de piaţa lemnului
Noua lege comunitară va impune operatorilor care introduc pentru prima oară pe piaţă lemnul sau produsele derivate precum mobila, lemn de încălzit sau pentru hârtie să se asigure de legalitatea produselor lor. Comercianţii care cumpără sau vând lemn trebuie să-şi identifice furnizorii şi clienţii într-un registru pentru a asigura posibilitatea urmăririi produselor.
Comisia Europeană avertizează că exploatarea ilegală a pădurilor are grave consecinţe economice, de mediu şi sociale:“Ea merge mână în mână cu defrişarea şi schimbările climatice; ea poate afecta eforturile operatorilor care lucrează corect punându-le în pericol existenţa”. Statele membre vor decide cum vor sancţiona contravenienţii. Penalizările luate în calcul a fi aplicate pot merge de la amenzi proporţionale cu amploarea pagubelor provocate mediului, confiscarea lemnului şi a produselor derivate până la suspendarea imediată a autorizaţiei de exercitare a unei activităţi comerciale.
Suprafaţă împădurită, în scădere în România
Şi România continuă să aibă o problemă legată de defrişări. Conform statisticilor Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, deşi în fiecare judeţ a crescut volumul de împăduriri şi suprafaţa de pădure regenerată, pe total, suprafaţa împădurită continuă să scadă la nivel naţional. Împăduririle nu pot ţine pasul cu defrişările legale şi tăierile ilegale.
Deşi există percepţia că până în anul 2000, din cauza vidului legislativ şi a lipsei măsurilor punitive aspre, în România a avut loc o exploatare abuzivă, fără niciun fel de control al resurselor existente, s