Începând de astăzi intră în vigoare ordonanța de urgență care prevede plata timbrului de mediu la înmatricularea mașinilor. Calcularea timbrului de mediu, care înlocuiește vechea taxă auto, le va reveni agențiilor fiscale de pe raza în care își are proprietarul mașinii domiciliul.
Potrivit noii taxe, proprietarii de mașini Euro 4 și Euro 3 vor plăti o taxă de înmatriculare mai mare cu 10%, iar cei care dețin mașini Euro 2, Euro 1 și non-euro vor plăti mai puțin cu 60%-90%. Noua formulă de calcul funcționează pe principiul că mașinile Euro 2, Euro 1 sau non-euro au o durată mai scurtă de funcționare de la data înmatriculării, rezultând un nivel mai mic de poluare. Cei care dețin mașini Euro 5 vor plăti aceeași sumă ca și până acum, iar proprietarii de mașini Euro 6, mașini electrice sau hibride nu vor plăti nimic.
Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere, dar nu și în cazul tranzacțiilor civile (moștenire sau partaj). Cei care au plătit actuala taxa de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.
Eco-tichete pentru mașinile electrice
Potrivit ordonanței de urgență care introduce timbrul de mediu pentru înmatricularea mașinilor, cei care, începând cu data de 15 martie, își vor achiziționa o mașină electrică, vor beneficia, în momentul achiziționării, de un eco-tichet în valoare de 12.000 de lei.
Formula de calcul a timbrului
Suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde: A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate în Cartea de Identitate a Vehiculului; B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/un gram CO2; C = cota de reducere a timbrului.
Începând de astăzi intră în vigoare ordonanța de urgență care prevede plata timbrului de mediu la înmatricularea mașinilor. Calcularea timbrului de