Discuţiile dintre guvernul Greciei şi instituţiile financiare internaţionale s-au blocat din cauza unei dispute privind concedierea salariaţilor din sistemul public, întârziind aprobarea unei tranşe de 2,8 miliarde euro din programul de finanţare externă care ar fi trebuit plătită în martie.
Misiunea comună FMI - UE - BCE la Atena s-a încheiat fără rezultat, oficialii străini urmând să revină în recia în aprilie, după efectuarea unor noi studii tehnice, potrivit unui comunicat transmis joi de FMI.
"Au fost făcute progrese semnificative, dar câteva chestiuni au rămas nerezolvate", se spune în comunicat.
Este pentru a doua oară în ultimii trei ani când delegaţia creditorilor străini pleacă de la Atena fără să ajungă la un acord cu guvernul elen privind măsuri concrete, potrivit Financial Times.
Oficialii troicăi au respins propunerile premierului Antonis Samaras pentru modificarea programului de austeritate în urma agravării tensiunilor sociale. Măsurile alternative propuse de guvern trebuie evaluate pentru a le cuantifica efectele, consideră reprezentanţii instituţiilor financiare.
Coaliţia de guvernare din Grecia a promis că va evita să efectueze disponibilizări pentru a atinge ţinta de reducere a numărului de funcţionari publici cu 25.000 până în 2014. Guvernul a propus în schimb concedierea a 7.000 de bugetari vinovaţi de diverse contravenţii, transferarea "în rezervă" a angajaţilor slab calificaţi şi accelerarea pensionărilor în acest an.
Dacă va reuşi să se încadreze în ţintele fiscale şi structurale din programul de finanţare externă, Grecia ar putea obţine anul viitor o nouă restructurare a datoriei de stat, care ar deschide calea către o revigorare susţinută a economiei.
Ratarea ţintelor ar presupune însă noi reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe.
Veniturile s