Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a reînceput tipărirea şi distribuţia către asiguraţi a cardurilor europene de asigurări de sănătate. Documentul va fi eliberat gratuit la cererea persoanei asigurate şi poate fi folosit doar pe teritoriul Uniunii Europene.
“Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în şedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituţia competentă din România (casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află înscris asiguratul)”, precizează CNAS.
Cardurile sunt valabile doar şase luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de urgenţă. Cardul nu acoperă şi situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al Uniunii Europene pentru a beneficia de tratament medical, subliniază CNAS.
Cardul naţional de sănătate, un document controversat
În ceea ce priveşte cardurile naţionale de sănătate, medicii de familie susţin că nu le vor împărţi şi nici nu le vor inscripţiona, chiar dacă legea actuală prevede acest lucru.
“Cardul de sănătate nu este proiectul SNMF, este proiectul Casei Naţionale de Sănătate, a Ministerului Sănătăţii. Dacă vor dori să îl implementeze, foarte bine, noi îl vom folosi ca orice furnizor de servicii medicale. Ce nu acceptăm este să folosim puţinul timp pe care îl avem pentru pacienţi pentru consultaţii să îl folosim tot pentru un act administrativ şi birocratic. Deci nu îl vom împărţi şi nu îl vom inscripţiona”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Conform acesteia, bolile înscrise pe cardul de sănătate vor rămâne la latitudinea pacientului - iar mulţi pacienţi nu îşi doresc acest l