În timp ce pentru a produce un butoi cu vin se munceşte un an întreg, BFL-urile fermentează în doar cateva zile. Acestea conţin apă, acool etilic, îndulcitori, coloranţi, arome, acid citric şi alte ingridente menite să-i dea o aparenţă de vin înainte de 2010, producţia de băuturi fermentate liniştite era egală cu cea de vin, deoarece nu aveau accize u acestea au fost introduse în 2001 în legislaţia fiscală, însă nu apar şi la Ministerul Agriculturii u de la 1 aprilie 2013 intră în vigoare acciza redusă de 25 de euro la BFL, care va relansa afacerile producătorilor de băuturi care imită vinul şi va îi va afecta pe producătorii de vinuri u Liviu Jitea este unul dintre producătorii “tradiţionali” de surogate de vin, cum ar fi “Hangiţa”, “Muscat”, “Kamarad” sau “Evrika”
Guvernul Adrian Năstase a semnat în 2001 actul de naştere al BFL-urilor şi le-a scutit de accize. Cu apă, alcool, acid citric, aromatizanţi şi alte substanţe chimice o mulţime de afacerişti au început să imite vinurile şi le-au produs pagube uriaşe producătorilor de vin. Producţia de BFL-uri s-a stopat în 2010 cand s-a pus o acciză de 100 de euro/100 de litri. Guvernul Ponta a adăugat însă o nouă categorie de BFL în Codul Fiscal, cu acciza de 25 de euro, care intră în vigoare de la 1 aprilie. Băuturile fermentate liniştite nu apar în lista de băuturi a Ministerului Agriculturii, iar producătorii vor pe această cale să forţeze scotarea lor din Codul Fiscal.
Reducerea accizelor la BFL-uri coincide, printr-o coincidenţă sinistră pentru producătorii de vinuri, cu apariţia lor. La fel ca acum, băuturile fermentate liniştite au apărut la puţin timp după intrarea la guvernare a PSD, în anul 2001, atunci cand la putere a venit Adrian Năstase. Sub conducerea lui Victor Ponta, Guvernul pune la cale resuscitarea BFL-urilor. Acciza redusă de 25 de euro va intra în vigoare pe 1 aprilie, după cum se ar