Zona euro se află în continuare în recesiune. Aşa că la Consiliul European ce începe joi la Bruxelles, întrebarea dacă austeritatea nu cumva sugrumă economiile va fi pusă mai tare ca oricând. Cancelarul german, Angela Merkel, vrea să menţină actualul curs, dar Franţa şi Italia s-au săturat de el.
Summit-ul de primăvară al Consiliului European va trebui să găsească un răspuns la următoarea întrebare presantă: cum se poate reveni la creştere economică, pentru a reduce şomajul şi datoria suverană a statelor europene? Pentru Angela Merkel, răspunsul e clar de trei ani încoace. Statele membre trebuie să facă economii şi să reformeze piaţa muncii şi protecţia socială.
Dar cu cât persistă criza mai mult în Europa, cu atât celelalte state strigă mai tare după o alternativă. Deocamdată, austeritatea impusă zonei euro a avut efecte inverse faţă de cele sperate. Datoria a crescut, veniturile din impozite s-au împuţinat, iar politicienii nu mai fac faţă protestelor. La Bruxelles, Merkel şi aliaţii vor auzi din nou că reţeta lor nu funcţionează. Chiar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că Europa are nevoie de măsuri pe termen scurt, pentru a relansa creşterea.
Prognozele arată bine pentru Germania, Austria şi Irlanda. Pentru Franţa, Italia şi chiar Olanda, ele s-au înrăutăţit. Parisul va rata ţinta de deficit de 3%. Roma nu se ştie în ce direcţie o va lua, având în vedere situaţia politică incertă. Cândva, UE nu va putea să nu relaxeze prevederile din programul de austeritate. Pentru Portugalia s-a făcut deja.
Alte subiecte ce se vor afla pe agenda liderilor europeni sunt bilanţul intermediar al Pactului de Creştere şi războiul civil din Siria. Chestiunea ajutoarelor financiare pentru Cipru nu se află pe ordinea de zi a şefilor de state şi guverne, dar ea va fi discutată în Consiliul EcoFin, care va avea loc vineri.