Monitorul de Cluj a transformat preţurile alimentelor de bază, dar şi ale altor produse sau servicii „consumate” de clujeni în ore sau minute de muncă.
Dacă nu v-aţi gândit până acum cât timp munciţi pentru cafeaua băută în pauza de masă de la serviciu sau pentru un pachet de ţigări nu e prea târziu să o faceţi! Rezultatele calculelor noastre s-ar putea însă să facă produsele mai greu „digerabile”.
Spre exemplu, pentru cele două plăceri zilnice un angajat plătit cu salariul minim pe economie munceşte jumătate de zi, în timp ce un angajat cu salariu mediu trebuie să lucreze un sfert din programul zilnic.
„Gluma se îngroaşă”, dacă încercăm să aflăm cât ne costă „fizic” un kilogram de carne de porc, un tuns sau un iPhone, făcându-ne să trecem „în contabilitate” de la minute la zile de lucru sau chiar la ani.
Astfel, un salariat plătit la minim îşi permite să cumpere un kg. de carne după aproape o zi la serviciu, să meargă la coafor după o zi jumătate de muncă, iar dacă are dorinţe excentrice, să-i cumpere un telefon de ultimă generaţie după o jumătate de an de economii „la sânge”.
Pentru a face transformările am luat ca baze de calcul atât salariul mediu net lunar, cât şi cel minim pentru a le permite cititorilor să aleagă din tabel sumele cele mai apropiate de valoarea câştigului personal.
Folosindu-ne de datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Cluj, în ceea ce priveşte câştigul mediu net la nivelul judeţului, am stabilit că, în medie, un clujean este plătit cu 9,31 de lei pentru fiecare oră lucrată, iar un angajat cu salariu minim, cu 3,32 de lei pe oră.
Monitorul de Cluj a transformat preţurile alimentelor de bază, dar şi ale altor produse sau servicii „consumate” de clujeni în ore sau minute de muncă.
Dacă nu v-aţi gândit până acum cât timp munciţi pentru cafeaua băută în pauza de masă de la serviciu sau pent