Câteva zeci de fermieri au luat o pauză de la munca în câmp pentru 4 zile de expoziţie la Chişinău, unde au încercat să-şi vândă marfa de primăvară şi să se informeze despre ultimele tehnologii din domeniul agricol. Diana Răileanu a stat de vorbă cu câţiva participanţi la expoziţia MoldAgroTech despre rentabilitatea muncii la ţară:
Vremea frumoasă de afară a ţinut astăzi cu agricultorii veniţi să vândă puieţi de tot soiul la expoziţia Moldagrotech. Deşi aici este expusă şi tehnică agricolă performantă, greul vizitatorilor se îndreaptă spre arbuşti şi puieţi:
Europa Liberă: De unde aţi venit?
x Alexandru: „De la Orhei, satul Jora de Mijloc.”
Europa Liberă: Ce oferiţi astăzi cumpărătorilor?
Alexandru: „Pomi fructiferi de diferite soiuri, de exemplu „persicovâi abricos” - un soi nou.”
Europa Liberă: Dle Alexandru, munca pe care o faceţi nu e o muncă uşoară?
Alexandru: „Aşa e. La noi în sat mulţi se ocupă cu aşa ceva şi vrei nu vrei, trebuie să ne ocupăm şi noi cu ceva. La mine nu e de perspectivă plecatul peste hotare.”
Europa Liberă: De ce spuneţi asta?
Alexandru: „Las că am cunoscuţi care se duc peste hotare. Au câte 7-10 ani şi nu au nimic adunat. Eu, aici, pe loc, de bine de rău de casă mi-am făcut, am copii, îi cresc, îs mulţumit.”
Mai în glumă, mai în serios, îmi spune Zinaida, venită să-şi vândă puieţii tocmai de la Briceni, o zi frumoasă de primăvară, la fel ca şi toamna, te poate hrăni un an.
x Zinaida: „Avem soiuri noi, Florina, Jonagold – de mere. Trebuie de altoit, e foarte mult de lucru la aceşti puieţi, nu-i chiar aşa de uşor. Cresc doi ani de zile. Altă lume se mai duce peste hotare şi câştigă un ban, dar noi muncim cam din greu, dar asta e. ”
Europa Liberă: De ce aţi ales munca asta grea?
Z