"Nu vrem schimbarea denumirii străzii noastre în Bajor Andor sau oricare alt nume unguresc!". Aşa sună petiţia care a stat la baza documentaţiei de rebotezare a străzii Bajor Andor în Veteranilor, legiferată de Consiliul Local în luna ianuarie. Odată făcut public, actul i-a inflamat pe naţionaliştii maghiari, care au sărit să pârască municipalitatea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Şi cam pe bună dreptate!
BIHOREANUL a descoperit, însă, că jalba cu pricina nici măcar nu le aparţine orădenilor care locuiau pe Bajor Andor, ci vecinilor lor de pe Trotuşului. Care s-au speriat că strada lor se va "maghiariza". Iar funcţionarii Primăriei au luat de bună scrisoarea lor, nu cererea primilor. Cum a fost posibil? "Din greşeală", ridică din umeri slujbaşii muncipalităţii, după ce au aruncat oraşul în aer.
Veterani cu probleme
În aprilie 2002, pe un teren viran de lângă Calea Sântandreiului, la marginea cartierului Ioşia, Primăria a împroprietărit cu loturi de casă de câte 500 metri pătraţi un număr de 52 de veterani de război şi revoluţionari, zona fiind numită de atunci, neoficial, Cartierul Veteranilor. Tot atunci, s-a înfiinţat aici o nouă stradă, care a fost denumită după dramaturgul şi traducătorul orădean Bajor Andor. În timp, cartierul s-a dezvoltat, dar - exceptând vilele ridicate - civilizaţia pare că n-a ajuns aici, de vreme ce strada e plină de hârtoape, musteşte a mocirlă când plouă şi e plină de colb pe arşiţă. Apa curentă, canalizarea şi curentul, toate sunt facilităţi pe care oamenii şi le-au "rezolvat" pe banii lor.
Pe lângă aceste probleme cu adevărat importante, locatarii de pe Bajor mai aveau însă o durere, rămasă nerezolvată încă de la facerea străzii. Una care ţine tocmai de numele ei. "N-avem nimic cu ungurii, dar fiindcă toţi proprietarii suntem veterani de război şi revoluţionari, vrem să avem un nume de st