În acest an în judeţul Sălaj, acţiunea cu caracter naţional „Luna plantării arborilor” vizează un program de regenerare a pădurilor pentru anul 2013, care cuprinde o suprafaţă totală de 84 de hectare din care împăduriri vor fi realizate pe 28 de hectare, iar regenerări naturale pe 56 de hectare.
Directorul Direcţiei Silvice Sălaj, Dorel Oros, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că programul mai urmăreşte efectuarea unor lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de 6 hectare în fondul forestier. Puieţii necesari pentru efectuarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Sălaj. În această campanie, pentruîmpădurirea suprafeţelor incluse în programul de regenerare se vor folosi peste 170 de mii de puieţi din speciile gorun, stejar, cer, stejar roşu, fag, salcâm, paltin, frasin, molid şi larice. „Direcţia Silvică Sălaj dispune de un excedent de aproximativ 385 de mii de puieţi forestieri din speciile molid, gorun, stejar, cer, stejar roşu şi salcâm, pe care intenţionăm să-i valorificăm către populaţie sau agenţii economici interesaţi”, a mai spus Dorel Oros. Primele plantări de copaci sunt programate să aibă loc luini în apropiere de mlaştina din localitatea sălăjeană Iaz.
Împotriva nesimţirii din agricultură
În altă ordine de idei, Dorel Oros s-a arătat extrem de nemulţumit de modul în care unii fermieri înţeleg să-şi igienizeze suprafeţele agricole prin incendierea vegetaţiei uscate. Potrivit lui Oros, Sălajul este „campion” la astfel de incendii înregistrate anul trecut. „Dăm ajutoare în agricultură pentru ogor negru, dar nu dăm ajutoare în silvicultură pentru cei care îşi păstrează pădurea intactă. Este o anomalie totală. Dăm subvenţii în agricultură pentru cei care incendiază vegetaţia şi care ne creează mari prejudicii. Anul trecut este anul campion, suntem campioni la aşa ceva, la ceea ce în