Maghiarii din Cluj Napoca nu s-au înghesuit la manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Dacă în anii trecuţi, la manifestările care au loc în data de 15 martie, ieşeau în stradă câteva mii de persoane, în acest an, numărul celor prezenţi a fost de maxim 150 de persoane. Frigul şi vântul i-a făcut pe etnicii maghiari să nu iasă în stradă.
Ceremonia s-a derulat fără incidente. Pentru început etncii maghiari s-au adunat la Biserica Catolică Sfântul Mihail din centrul Clujului, după care, încolonaţi, au parcurs o distanţă de 400 de metri până pe strada Avram Iancu, în apropierea Facultăţii de Drept.
Cu steaguri ale Ungariei şi câteva drapele secuieşti, maghiarii au parcurs distanţa până la locul unde depun coroane, din apropierea Facultăţii de Drept, cântând imnuri religioase dar şi intonând imnul Ungariei.
Din partea României, au fost prezenţi şi câţiva oficiali între care prefectul Gheorghe Vuşcan şi primarul Emil Boc. Unul dintre tinerii maghiari traducea în română discursurile ţinute de liderii UDMR sau consulul Ungariei la Cluj.
Un român le-a încurcat socotelile ungurilor
La manifestări a participat şi un român care a purtat un drapel al României, fiind îmbrăcat cu o ie tradiţională. Bărbatul a declarat că a vrut ca tricolorul să fie purtat la loc de cinste. „Nu vreau să încurc cu nimic manifestările maghiarilor, dar am vrut ca şi tricolorul să stea la loc de cinste. Suntem totuşi în inima Ardealului, leagănul românismului. Este mai mare ruşinea că în apropierea de statuia lui Avram Iancu se arborează cu tupeu steagul Ungariei și a Ținutului Secuiesc”, a spus clujeanul.
Bărbatul nu a perturbat manifestările de la Cluj şi a preferat să stea la o distanţă de 50 de metri de locul unde oficialităţile române şi liderii maghiari îşi rosteau discursurile.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR: IN