Ameninţările nucleare emise de Coreea de Nord au reuşit să facă imposibilul: să alieze Coreea de Sud, Japonia şi China, trei vecini asiatici care au o istorie lungă de relaţii încordate. Deşi aceste ţări au scopuri şi interese separate, împărtăşesc un ţel comun cu Statele Unite ale Americii: păstrarea sub control a regimului nord-coreean şi limitarea puterii nucleare a Phenianului, spune Richard Bush, directorul Centrului american pentru Studii Asiatice.
„Un lucru extraordinar la Coreea de Nord este că are abilitatea de a apropia naţiunile“, remarcă el pentru „National Public Radio“.
În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a ameninţat SUA, Coreea de Sud şi Japonia cu distrugerea, iar testele ei nucleare au continuat ca o sfidare a avertizărilor Beijingului. Condamnarea internaţională a fost intensă. Toţi blamează deciziile ţării, cu excepţia lui Dennis Rodman, fost star al NBA (Asociaţia Naţională de Baschet), care şi-a declarat admiraţia pentru liderul nord-coreean Kim Jong-un, în urma vizitei în Coreea de Nord.
„China, Japonia şi Coreea de Sud ar trebui încurajate să prioritizeze problema Coreei de Nord“, declară Eliabeth Cobbs Hoffman, profesor de relaţii externe la Universitatea din San Diego, SUA.
Coreea de Sud
Amintirile despre Războiul Coreean nu sunt foarte bine îngropate. Mai mult decât atât, sunt readuse în mintea sud-coreenilor de evenimente precum atacul asupra unei nave sud-coreene din 2010, în urma căruia 46 de marinari au fost ucişi. Phenianul a continuat cu bombardarea insulei de graniţă a Coreei de Sud, Yeonpyeong.
„După aceste două incidente din 2010, sud-coreenii au decis că au reacţionat prea pasiv şi, în cazul unor atacuri viitoare, vor răspunde mult mai viguros“, declară Richard Bush.
Noul preşedinte al Coreei de Sud, Park Guen-hye, a sperat la o cale de mijloc, dar odată cu venirea la putere ea a fost înt