Ziua Mondială a Somnului a ajuns la cea de-a şasea ediţie şi a fost marcată pentru prima dată pe 14 martie 2008, anul acesta fiind sărbătorită vineri, 15 martie.
Ziua mondială a somnului, propusă de Asociaţia Mondială a Medicinei Somnului (‘World Association of Sleep Medicine’ – WASM), este marcată în preajma zilei echinocţiului de primăvară. Este un eveniment internaţional anual care are scopul de a îndemna oamenii spre o gestionare mai bună a somnului pentru a preveni efectele lipsei acestuia în desfăşurarea vieţii sociale, tulburările de somn ameninţând calitatea vieţii.
„Cel mai rău lucru din lume este să încerci să dormi dar sa nu poţi”, spunea scriitorul american Francis Scott Key Fitzgerald. Din nefericire, pentru oameni din toata lumea, lipsa unui somn de calitate este o problemă majoră, informează pagina de internet a Societăţii Americane de Medicină a Somnului (WSAM), promotorul Zilei Mondiale a Somnului. În întreaga lume, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Somnului (World Sleep Day – WSD), sub sloganul “Cine doarme bine îmbătrâneşte sănătos”. „Dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni să fie avertizaţi asupra importanţei enorme pe care somnul o are pentru sănătatea lor. Anul acesta punem accent pe îmbatrânirea sănătoasă şi căutam cu toţii calea catre aceasta.”, a declarat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University din Syracuse, New York şi co-preşedinte al comitetului World Sleep Day.
Conform statisticilor prezentate de Agerpres, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 – 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populaţia lumii este mulţumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore. Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulţumesc cu mai puţin. Factorii geografici joacă şi ei un rol important.
Astfel, oamenii care