La o zi după numirea lui Xi Jinping în funcţia de preşedinte al Chinei, Li Keqiang a fost desemnat premier, vineri, un ultim pas în procesul de tranziţie la putere a unei noi echipe care va conduce ţara în următorii zece ani. Ceremonia din Adunarea Naţională Populară a Chinei, la care au asistat peste trei mii de delegaţi, a fost transmisă în direct de televiziunea naţională chineză.
Li Keqiang îl înlocuieşte pe Wen Jiabao, care a condus timp de zece ani, sub preşedinţia lui Hu Jintao, spectaculoasa creştere economică a Chinei marcată de o medie anuală de peste 10%, care s-a redus totuşi la mai puţin de opt procente anul trecut.
Cine este noul premier chinez şi care va fi misiunea lui?
În vârstă de 57 de ani, noul premier chinez este unul dintre oficialii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez şi până în prezent s-a aflat între politicienii din structura "cheie" a acestuia: Consiliul Permanent al Biroului Politic. Alegerea sa nu s-a dovedit prea dificilă, el bucurându-se de sprijinul a 99,69% dintre delegaţii care au participat la vot. Analiştii citaţi de agenţiile internaţionale de presă spun despre el că este un tehnocrat, cu "o bună înţelegere a economiei", mai ales că deşi şcolit în Drept la Universitatea din Beijing, el are şi un doctorat în economia rurală. De altfel, noul premier chinez a condus destul de bine două mari provincii: Henan, una dintre cele mai populate şi Liaoning, un adevărat centru industrial.
Erorile
Totuşi, unii analişti îi reproşează că a făcut şi mici erori: el nu a fost în stare să controleze creşterea preţurilor din sectorul imobiliar, poluarea sau problemele sanitare, deşi a avut atribuţii clare în toate cele trei domenii. Nici la capitolul deschidere, noul premier chinez nu este prea elogiat de analişti, care amintesc că în calitate de lider al regiunii Henan el a obstrucţiona