Populaţia începe să economisească tot mai mult la bănci, deşi dobânzile sunt la niveluri scăzute, punând precauţia, pe timp de criză, mai presus decât câştigurile din dobânzi, consideră vicepreşedintele Volksbank Lucian Cojocaru.
"Din ce se vede până acum, persoanele fizice încep să economisească tot mai mult, în timp ce resursele pe zona persoanelor juridice scad. Cred că, deşi dobânzile devin câteodată real negative, precauţia pe care lumea încearcă s-o aibă din ce în ce mai mult în perioade de criză precumpăneşte şi oamenii tind să economisească chiar dacă, pe perioade scurte, dobânzile nu sunt cele mai bune", a afirmat Cojocaru, după o conferinţă.
El a admis că, într-o oarecare măsură, băncile au rămas singura alternativă sigură pentru economisire, fiind preferate de populaţie în pofida dobânzilor reduse.
Cojocaru nu se aşteaptă la o scădere a economisirii populaţiei în bănci, deşi anul trecut dobânzile la depozite au fost real negative.
Vicepreşedintele Volksbank consideră că dobânzile din bănci sunt foarte bune comparativ cu alte ţări şi vor rămâne la acelaşi nivel în acest an, probabil cu o mică scădere pentru lei, menţionând că banca pe care o reprezintă va urmări ce se întâmplă în piaţă în privinţa dobânzilor şi se va alinia.
El a apreciat totodată că oamenii îşi vor ţine banii în bănci atât timp cât consideră că dobânzile sunt corecte.
Datele BNR arată că depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în ianuarie cu 0,3%, la 74,9 miliarde lei. La 31 ianuarie 2013, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 1,5% (-4,2% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2012.
Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,6%, la 48,8 miliarde lei. La sfârşitul lunii ianuarie, depozitele în lei ale persoanelor