Vineri, 15 martie, se împlinesc exact doi ani de când au izbucnit revoltele în Siria. Conflictul a lăsat în urmă 70 de mii de morţi şi peste un milion de refugiaţi. Acum, şansele rebelilor de a răsturna regimul Assad par să mai fi crescut. Pentru a marca cei doi ani, sirienii vor ieşi din nou la proteste în toată ţara.
Pe 15 martie 2011, inspiraţi de "Primăvara arabă", ce detronase deja regimurile din Egipt şi din Tunisia, sirienii au ieşit şi ei la proteste în toată ţara. Primul oraş atins de febra manifestaţiilor a fost Deraa. Câteva zile mai tâziu, preşedintele Bashar al-Assad mobiliza armata pe străzile marilor oraşe din Siria. Treptat, insurecţia s-a transformat într-un război de uzură.
Nici una dintre tabere nu pare în măsură să obţină o victorie decisivă. Regimul lui Assad păstrează sub control capitala Damasc şi teritoriile din vest şi din sud, precum şi oraşele Hama, Deraa, Homs şi zonele locuite preponderent de alawiţi (confesiunea căreia îi aparţine preşedintele). Pentru că nu a putut desfăşura suficienţi soldaţi ori membri ai miliţiei pe toate fronturile, regimul s-a concentrat pe apărarea unui coridor ce începe de la Deraa, trece prin Damasc, apoi Homs către regiunea alawită din vest.
De partea lor, rebelii ajutaţi de jihadişti controlează nordul, estul şi centrul economic al ţării, adică oraşul Alep. Fiecare dintre tabere controlează circa 20% din teritoriu. Restul de 60% este deşert. În ceea ce priveşte capitala, rebelii rămân cantonaţi la periferii, zona centrală a oraşului fiind fortificată şi împânzită de forţe loialiste. Armata regimului bombardează de săptămâni la rând şi anumite cartiere periferice, pentru a le curăţa de insurgenţi.
Bilanţ negru
În cei doi ani de conflict civil, într-o ţară împărţită între şiiţi, suniţi, alawiţi şi creştini, au murit 70 de mii de oameni, atât militari ai armatei lui A