Instituţiile publice au renunţat până în prezent la 1.289 construcţii şi terenuri retrocedate, dar ocupă încă 406 astfel de imobile, pentru care plătesc lunar o chirie cumulată de 5,8 milioane lei, cu o medie a chiriei care variază între 0,08 lei-204 lei/mp, rezultă din datele analizate de Guvern.
Datele sunt cuprinse într-o informare privind situaţia imobilelor retrocedate şi a spaţiilor deţinute de instituţiile şi autorităţile publice ca urmare a retrocedării, elaborată de Ministerul Finanţelor. Documentul indică faptul că până în prezent au fost retrocedate 1.289 imobile, reprezentând construcţii şi terenuri, deţinute de instituţiile şi autorităţile publice, cele mai multe de către unităţi de învăţământ preuniversitar de stat (419) şi autorităţi subordonate Ministerului Mediului (324), Ministerului Afacerilor Interne (141), Ministerului Educaţiei (117), Ministerului Tineretului şi Sportului (63), Ministerului Sănătăţii (52), Ministerului Economiei (51), Ministerului Apărării (35), Ministerului Justiţiei (19). Ministerul Agriculturii nu a transmis date până în prezent. Pe rolul instanţelor există litigii pentru retrocedarea a 26 imobile. În urma retrocedărilor, instituţiile în cauză au construit sau au început lucrări de construcţii sau proceduri de achiziţie pentru 139 imobile, în principal de către unităţi din subordinea Ministerului Educaţiei (84) şi Ministerul de Interne (21).
”Unele instituţii îşi desfăşoară în continuare activitatea în 406 imobile retrocedate. Suma totală lunară care se plăteşte sub formă de chirie pentru aceste imobile este de 5.801.710 lei, aferente unei suprafeţe totale de 862.734 metri pătraţi, rezultând un cost mediu de 6,7 lei/mp. Este de menţionat că media chiriei/mp variază într-o plajă largă de valori, cuprinse între 0,08-204 lei/mp”, se arată în document. Sursa citată mai relevă că alte instituţii publice au închiri