Cum îl amesteci? O lume întreagă a auzit celebra expresie a lui James Bond: „Shaken, not stirred“. Se referă la un cocktail clasic, a cărui poveste merită să o „distilăm“ un pic în cele ce urmează
În Europa mai ales, când vorbești despre Martini te gândești la băutura aceea dulce-amăruie pe care o savurezi înainte de masă cu două-trei cuburi de gheață și o felie de lămâie. Martini este Vermutul cu „V“ mare și notorietatea lui ca brand este pe măsura celor 200 de ani și mai bine de existență. Coincidența face însă ca pentru americani, în special, Martini să fie de fapt numele unuia dintre cele mai cunoscute cocktailuri create vreodată. De altfel, dacă vei căuta acest nume pe Google, vei descoperi această rețetă pe locul doi în topul rezultatelor. „Un cocktail făcut din gin și vermut, garnisit cu o măslină sau/și cu o felie de lămâie“. Și de aici o serie întreagă de istorii care se referă, toate, la Cocktailul cu „C“ mare, pentru care lumea a inventat și un pahar special, numit generic fie „pahar de cocktail“, fie „pahar pentru martini“.Este „un clasic“, cum obișnuiesc să spună americanii, și în secolul trecut a fost girat de personaje devenite între timp iconice pentru cultura universală, precum Hemingway, Somerset Maugham, Noel Coward sau F. Scott Fitzgerald. Poeta Dorothy Parker a pus pasiunea ei pentru Martini în câteva versuri pline de spirit: „Îmi place să beau un martini/ Două cel mult/ După trei sunt sub masă/ După patru, sub gazdă!“. Iar despre Churchill se spunea, mai în glumă mai în serios, că obișnuia să-și prepare martiniul foarte sec, punând gin în pahar și aruncând doar o privire la sticla de vermut din capătul celălalt al camerei.
Știm cu toții licoarea aceea translucidă servită într-un pahar de coniac cu picior, foarte delicat, în care plutește invariabil o măslină. Și într-un flashback rapid prin amintiri, sigur vom regăsi măcar o ima