Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
Spre deosebire de Parkinson, în care tremorul se manifestă în stare de repaus şi este ameliorat de mişcările voluntare, tremorul esenţial este o afecţiune în care tocmai mişcările voluntare, de genul ţinerii în mână a unei ceşti de cafea sau a unei furculiţe accentuează tremuratul nestăpânit al mâinii. În esenţă, tremorul esenţial este o condiţie întâlnită frecvent, mai ales în cadrul familial (este şi cazul dvs.), cu posibil debut în adolescenţă sau mai târziu în viaţă. De obicei, simptomele apar la mijlocul sau la sfârşitul vieţii şi progresează lent, accentuându-se cu cât activitatea desfăşurată este mai intensă ori cu cât stresul şi oboseala persoanei în cauză sunt mai pregnante. De aceea, evitarea situaţiilor stresante şi a unor stimulente alimentare (ex. cafea) care vă pot agita este, pe cât posibil, importantă şi necesară. Oricum, dacă semnele şi simptomele tind să se accentueze în timp, există tratamente medicamentoase utile pentru ameliorarea simptomatologiei. Prima intervenţie terapeutică în cazul tremorului esenţial este folosirea unor medicamente cu acţiune pe sistemul nervos central care pot diminua cu 50-60% intensitatea tremorului. Aceste medicamente sunt:
* Beta-blocantele - folosite adesea în tratamentul hipertensiunii arteriale. Aceste medicamente pot ameliora tremorul, cel mai eficient beta-blocant utilizat fiind propranololul.
* Medicaţia antiepileptică este reprezentată în special de medicamente din clasa primidonelor (ex. Mysoline).
* Tranchilizantele care se pretează la tratamentul tremorului esenţial sunt reprezentate de diazepam şi Alprazolam.
* Inhibitorii anhidrazei carbonice, de exemplu methazolamida (Neptazane). În ultimul timp prinde tere