Acuzat că nu a condamnat ferm crimele dictaturii militare, lăudat pentru angajamentul pe plan social pentru cei defavorizați.
De două zile în fruntea puternicei Biserici catolice, care spune că ar peste un miliard de membri, se află în premieră un reprezentant al Americii Latine. Papa Francisc, până de curând cardinalul Jorge Bergoglio, este argentinian, iar alegerea lui la conclavul de la Vatican a fost salutată cu entuziasm în patria lui de origine. Mai multe de la Mircea Țicudean.
De două zile, de când s-a arătat mulțimii la Vatican noul suveran pontif, ziarele din țara lui natală aproape că nu scriu despre nimic altceva, nici măcar despre noile tensiuni cu Marea Britanie legate de insulele Malvine-Falkland. „Papa argentinian”, „Papa venit de la capătul lumii” – sunt câteva din titlurile apărute ieri pe primele pagini ale ziarelor argentiniene, care și-au dedicat Papei aproape tot spațiul editorial – chiar și cele economice sau sportive. Cotidianul „Ole”, specializat mai ales în fotbal, a titrat: „A doua mână a lui Dumnezeu”, într-o aluzie limpede la un gol faimos marcat de Diego Maradona contra englezilor cu mâna, la campionatul mondial din 1986.
La anunțul alegerii noului Papă, la Buenos Aires x La anunțul alegerii noului Papă, la Buenos Aires Știrea alegerii primului papă argentinian a fost primită cu bucurie la principala catedrală din Buenos Aires. Preotul catolic Jose Andres a spus este foarte emoționat și că nu se așteapta ca noul papă să fie latin, argentinian și „unul dintre noi”. Iliana Pedroso, locuitoare a capitalei argentiniene, a spus că este fericită odată pentru că biserica are un nou papă, și cu atât mai mult pentru că el este argentinian.
După primele emoții, presa argentiniană a oferit treptat un portret mai complet al noului papă, născut în 1936 la Buenos Aires din părinți italieni și devenit pr