Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a criticat Franţa şi Marea Britanie pentru că au declanşat discuţiile privind posibilitatea oferirii de armament opoziţiei siriene.
"Aş vrea să nu facem din nou aceeaşi eroare în cadrul UE, aceea de a vorbi individual înainte să fie luată o decizie generală", afirmă social-democratul german.
"Trebuie să discutăm în calm pentru a şti dacă ridicarea embargoului are ca obiectiv înlocuirea regimului Bashar al-Assad cu un guvern democrat", adaugă preşedintele PE.
Uniunea Europeană va încerca să ajungă, săptămâna viitoare, la o "poziţie comună" în privinţa livrării de armament opoziţiei siriene, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. "Problema anulării embargoului a fost ridicată de unele state membre. Ne-am pus de acord să le cerem miniştrilor de Externe să examineze urgent situaţia cu ocazia reuniunii programată săptămâna viitoare la Dublin şi să elaboreze o poziţie comună", a precizat Van Rompuy.
Franţa şi Marea Britanie susţin ideea oferiririi de arme insurgenţilor sirieni. Preşedintele Franţei, François Hollande, a anunţat joi că Franţa este "pregătită să îşi asume responsabilitatea" chiar şi fără un consens european.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat pentru prudenţă: "Trebuie să fim atenţi ca regimul să nu primească şi el mai multe arme de la ţările care îl susţin".