Catastrofele înregistrate la ultimele examene naţionale de capacitate şi Bacalaureat nu i-au trezit la realitate pe edilii comunei Culciu Mare. Aceştia alocă de ani buni, din bugetul comunei, o sumă mai mare pentru echipa locală de fotbal, Someşul Cărăşeu, decât pentru învăţământ.
Abandonul şcolar, la el acasă
Problema abandonului şcolar, o prioritate, conform programelor naţionale de educaţie, nu este neapărat în capul listei de priorităţi a consilierilor locali din comuna Culciu Mare, care apreciază că fotbalul este mai important decât toaleta pentru cei mici. La finele anului şcolar precedent, nu mai puţin de 12 copii din comună se aflau în abandon şcolar, în condiţiile în care în învăţământ, la nivel de comună, sunt şcolarizaţi 215 elevi. Alţi 125 sunt în grădiniţe. “Într-adevăr, 12 a fost o cifră mare, rată de abandon de 5,5%, însă nu am tratat problema cu indiferenţă şi nu am lăsat-o fără reacţie. Am făcut progrese mari spre finalul anului trecut, dintre cei 12 copii aflaţi în abandon, am reuşit să aducem în clasă 11. S-au făcut progrese mari prin intermediul programului naţional susţinut de UNICEF, derulat la nivel naţional. S-a mai încercat reducerea abandonului şcolar prin diverse metode. În cazul nostru funcţionează programul. Problema a fost gravă, dar am rezolvat-o”, a declarat Ionela Pop, directorul unităţii şcolare.
Bugetul, de la “a” la “z”
Rugată să comenteze situaţia financiară a şcolii, Ionela Pop a ezitat: “Nu sunt eu în măsură să judec această problemă, sunt alţii mai competenţi. Suntem nemulţumiţi de alocările bugetare, dar atât. În rest, e o problemă delicată…”.
În anul fiscal precedent, în comună s-au cheltuit 812.000 de lei pe salarizarea cadrelor didactice, bani proveniţi de la bugetul Ministerului Educaţiei şi repartizaţi şcolilor prin primăria comunală. Celor două unităţi şcolare le-au fost alocaţi 211