După publicarea raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în care moldovenii apar cei mai mari consumatori de alcool şi de tutun, experţii, dar şi oficialii vin cu reacţii. De vină sunt legile strâmbe, spun unii, iar alţii consideră că obiceiul este adânc înrădăcinat în genele noastre.
Potrivit unui raport anual publicat de OMS Republica Moldova apare la coada clasamentelor ce oferă date statistice despre veniturile ţării şi starea de sănătate a moldovenilor. În schimb suntem fruntaşi la consumul de alcool-circa 21 de litri per locuitor, şi pe locul patru la fumat. Aceasta înseamnă că peste 50% din bărbaţii noştri şi aproximativ 9% din femei sunt dependenţi de ţigări.
În acelaşi timp, suntem extrem de săraci în comparaţie cu cetăţenii altor ţări. În timp ce media europeană este de 15.000 de dolari per locuitor, atunci în Moldova PIB-ul este de cinci ori mai mic. Îi întrecem doar pe cei din Uzbekistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.
Experţii spun că autorităţile ar trebui să facă urgent schimbări radicale în legislaţie, care să interzică în totalitate fumatul în locurile publice şi publicitatea la alcool şi tabac.
Oamenii de afaceri fac lobby la Guvern
„La noi nu există localuri pentru nefumători. Legea prevede doar că trebuie să existe nişte spaţii special amenajate pentru cei care nu fumează. Acestea sunt, de fapt, fictive“, constată expertul în sănătate Viorel Soltan. El aduce exemplul Turciei, care a redus de două ori numărul fumătorilor după ce a interzis prin lege fumatul în locurile publice.
Viorel Soltan consideră că moldovenii consumă mult alcool pentru că e ieftin şi se vinde la orice colţ. „Nu am mai văzut aşa ceva într-o ţară europeană. Trebuie interzisă vânzarea în orele dimineţii şi publicitatea de orice fel“, punctează expertul. El mai spune că lucrurile se vor schimba greu, deoarece oamenii de afaceri fac lobby