Clujeanul Marius Nica a "dat" voleiul pentru meseria de "barista", iar pasiunea nou descoperită - latte art, adică desenatul într-o ceaşcă de cappuccino, şi îndemânarea sa i-au adus titlul de campion naţional al României. Acum, operele sale pot fi savurate într-un local din Cluj-Napoca.
Clujeanul Marius Nica a devenit barman dintr-o întâmplare, una fericită, după cum spune el. Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică a Universităţii "Babeş-Bolyai", specializarea volei, tânărul de 28 de ani a antrenat, timp de un an, o echipă de volei din care făceau parte fete în vârstă de 12 ani, iar în paralel a lucrat ca reprezentant de vânzări la o firmă. Aceasta a dat faliment şi, constrâns de împrejurări, Marius şi-a căutat altă slujbă, devenind barman într-un local din Cluj-Napoca.
"Am făcut un curs de barman în 2011, am diplomă de barman, mi-a plăcut latte art şi am făcut un alt curs. Şi aşa am intrat în lumea cafelei, am învăţat despre cafea, despre prăjirea cafelei, despre metode de preparare. Practic meseria de barman de un an şi şapte luni şi am descoperit meseria de «barista» de un an. «Barista» este traducerea în italiană a denumirii de barman, iar la nivel mondial «barista» este egal cu barman preparator de cafea", explică Marius Nica.
În România, meseria de "barista" nu apare în nomenclator, deşi se fac demersuri în acest sens, în timp ce aceea de barman figurează doar din 2010.
În primăvara anului trecut, Marius a participat la un campionat regional de barista desfăşurat la Cluj, la etapa de "latte art", unde s-a clasat pe locul al IV-lea, şi s-a calificat, astfel, la Campionatul Naţional de Barista, care a avut loc în iunie 2012 în Bucureşti.
"Acolo am participat la etapa de latte art şi am desenat în cappuccino un tulip cu trei petale şi un dragon şi la cea de cup tasting, iar la ambele am obţinut locul I. Cup tasting este o co