Papa Francisc a declarat într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Stampa, în 2012, pe vremea când era doar unul dintre cardinalii de la Vatican, că "jurnaliştii care vorbesc despre birocraţia Curiei Romane, n.r.) riscă să se îmbolnăvească de coprofilie". Fostul arhiepiscop de Buenos Aires se referea atunci la jurnaliştii care se amestecă în scandalurile secrete ale administraţiei pontificale, Curia.
Papa Francisc a declarat într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Stampa, în 2012, pe vremea când era doar unul dintre cardinalii de la Vatican, Jorge Bergoglio, că "jurnaliştii (care vorbesc despre birocraţia Curiei Romane, n.r.) riscă să se îmbolnăvească de coprofilie", scrie businessinsider.com.
Papa Francisc, pe atunci cardinalul Jorge Bergoglio, a făcut această afirmaţie după ce jurnalistul de la publicaţia La Stampa i-a pus o întrebare despre Curia Romană, aparatul administrativ al Sfântului Scaun, ale cărui decizii stârnesc uneori controverse. Tot starea Curiei i-a dat bătăi şi fostului Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, care "a depus armele în faţa cardinalilor corupţi şi imorali, preferând să demisioneze.
Interviul din La Stampa a fost realizat după izbucnirea scandalului "VatiLeaks", în urma căruia a fost publicată o serie de documente secrete, despre care se spune că ar demonstra corupţia financiară de la Vatican.
"Curia este un organism care serveşte, un organism care mă ajută şi mă serveşte. Uneori apar ştiri negative despre Curie, dar ele sunt adeseori exagerate şi manipulate pentru a răspândi acest scandal. Jurnaliştii riscă uneori să se îmbolnăvească de coprofilie şi de aceea şi de coprofagie - un păcat care murdăreşte toţi oamenii, ce constă în tendinţa de a se concentra pe aspectele negative în locul celor pozitive", a spus cardinalul Jorge Bergoglio, sugerând astfel, prin aceste afirmaţii oarecum d