Numărul elevilor din Bucureşti va creşte în următorii opt ani, în timp ce în restul ţării va scădea semnificativ, pe fondul crizei financiare şi a emigrării. Motivul pentru care numărul copiilor creşte doar în Capitală este faptul că nivelul de trai este cel mai ridicat din toată ţara, iar oamenii migrează spre centrul urban cel mai bine dezvoltat economic, se arată într-un studiu al Ministerului Educaţiei bazat pe datele INS din ultimii ani.
Studiul "Analiză de nevoi privind educaţia şi formarea profesională din România" arată o imagine de ansamblu asupra evoluţiei sistemului de învăţământ determinată de factori socio-economici.
Populaţia României va scădea din ce în ce mai mult până în 2020, în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14-24 de ani, care va vor cu aproximativ 27% mai puţini comparativ cu anul 2010. De asemenea, populaţia cu vârste de 0-14 ani va scădea cu 7%, comparativ tot cu 2010.
Însă, trendul acesta de scădere înregistrat la nivel naţional este valabil pentru toate regiunile cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov, singurul loc unde se va înregistra, în perioada 2010-2020, o creştere a populaţiei cu vârsta de şcolarizare.
Numărul copiilor cu vârste cuprinse între 0-14 ani va creşte cu 25% până la sfârşitul deceniului. Dintre aceştia, în rândul preşcolarilor cu vârste de 0-4 ani se va înregistra o creştere de 17% faţă de anul 2010.
Tendinţa de creştere din Bucureşti-Ilfov se datorează nivelului de dezvoltare socio-economică mai ridicat în această regiune, dar şi fenomenului migraţiei populaţiei din regiunea rurală în cea urbană, în special acolo unde nivelul de trai este cel mai ridicat, adică în Capitală.
Scăderea natalităţii şi reducerea drastică a populaţiei tinere până în 2020 va avea efecte negative asupra pieţii muncii, unde va exista un deficit semnificativ, dar va afecta şi mediul şcolar, unde nu