Vicepreşedintele PNL Horea Uioreanu, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, spune că românii şi maghiarii din Transilvania sunt legaţi de aceleaşi aspiraţii, dar şi de aceleaşi nemulţumiri.
„Cu urcuşuri şi coborâşuri, românii şi maghiarii au trăit şi au muncit alături în Transilvania timp de secole, avem aceleaşi aspiraţii de libertate şi bunăstare, aceleaşi nemulţumiri şi chiar acelaşi trecut. Încercările de dezbinare, de conflicte nu pot să aibă succes. (...) La 165 de ani de la momentul debutului Revoluţiei de la Budapesta, felicit comunitatea maghiară, parte a întregului care este România şi-i doresc să continue să trăiască potrivit ultimului punct din Proclamaţia revoluţionarilor de la 1848, care doreau pace, libertate şi înţelegere”, a declarat, vineri, Horea Uioreanu, în discursul rostit în faţa participanţilor la manifestările organizate la Cluj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, citat de Agerpres.
Peste 1.000 de persoane au mărşăluit, vineri, prin zona centrală din Cluj-Napoca pentru a marca ziua de 15 martie. Maghiarii participanţi la marş aveau cu ei steagurile Ungariei, României şi UE, dar şi steagul secuiesc.
După marş, ei au participat la o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Mihail”, iar apoi au fost depuse coroane de flori pe locul fostului Hotel Biasini, unde a înnoptat poetul ungar Petofi Sandor. Ei au avut steaguri ale Ungariei, ale Uniunii Europene, drapelul secuiesc, dar şi un tricolor românesc, pentru prima dată. Manifestanţii au fost însoţiţi de o fanfară şi au intonat cântece religioase, tradiţionale maghiare, precum şi imnul Ungariei.
Marşul a fost supravegheat de Poliţie şi jandarmi, nefiind înregistrate incidente.
La manifestări a fost prezent şi prefectul Gheorghe Vuşcan, care a citit mesajul transmis de premierul Victor Ponta, precum şi consulul general al Ungariei la Cluj, Magdo