Liderii europeni s-au reunit joi pentru a evalua gradul de flexibilitate necesar în stabilizarea balanţelor bugetare pentru relansarea creşterii economice şi crearea locurilor de muncă, mai ales pentru tineri, pe fondul contestării sociale a austerităţii.
Pentru prima dată în multă vreme, cei 27 de lideri de stat şi guvern nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discuţia lor să ia o dimensiune politică, însă fără a ajunge la o decizie concretă.
Scopul era "a defini în ce constă" echilibrul dintre consolidarea bugetară şi creştere, a explicat înainte de reuniune un diplomat european, cu cele două tabere, pe de o parte "tabăra austerităţii" condusă de Germania şi cancelarul conservator Angela Merkel, iar pe de cealaltă parte cea a flexibilităţii cu Franţa şi preşedintele său socialist Francois Hollande.
În final, preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discuţiile "liniştite şi intense".
Există "o puternică convergenţă a viziunilor", a asigurat Hollande, explicând că obiectivul vizat era "ca disciplina bugetară să fie compatibilă cu perspectiva creşterii". Franţa solicită o amânare pentru a îşi reduce deficitul public la 3 la sută din PIB şi, în general, vrea să slăbească constrângerea bugetară. Aceasta este totuşi un "elev bun" european pe plan bugetar, a asigurat Hollande.
Fidelă poziţiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat că "consolidarea financiară, reformele structurale şi creşterea nu sunt incompatibile, ci merg mână în mână".
"Singura cale de a ieşi din criză este continuarea combaterii cauzelor sale", însă "rezultatele vor necesita timp să se traducă în termenii activităţii economice şi a locurilor de muncă", a recunoscut Van Rompuy, în timp ce Europa este afectată de recesiune şi un şomaj din ce în ce mai mare.
Această reuniune a avut de altfel loc pe fondul t